30 Σεπ 2016

Θ’ Διορθόδοξη Συνάντηση του Δικτύου Πρωτοβουλιών Μελέτης Θρησκειών και Καταστροφικών Λατρειών


ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ
Η 9η Διορθόδοξη ΢υνάντηση του Δικτύου Πρωτοβουλιών Μελέτης Θρησκειών και Καταστροφικών Λατρειών, συνήλθε από 22 έως 25 Σεπτεμβρίου 2016 στην πόλη Μπλαγκόεβγκραντ της Βουλγαρίας, υπό την ευλογία του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Βουλγαρίας κ.κ Νεοφύτου και φιλοξενήθηκε από τον ΢εβασμιώτατο Μητροπολίτη Νευροκοπίου κ Σεραφείμ.
Ασχολήθηκε με το επίκαιρο εκκλησιαστικό και κοινωνικό θέμα: «Ο ΦΟΝΤΑΜΕΝΤΑΛΙΣΜΟΣ: Πιστότητα στην παράδοση ή νεωτερισμός;».
Στη Διορθόδοξη αυτή συνάντηση έλαβαν μέρος εκπρόσωποι σχεδόν όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών: Σων Πατριαρχείων Αντιοχείας, Ιεροσολύμων, Ρωσίας, Σερβίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Γεωργίας, των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών Κύπρου, Πολωνίας και Αλβανίας, μελών Ορθοδόξων Πρωτοβουλιών Γονέων, ειδικών ερευνητών, που ασχολούνται με την αντιμετώπιση των αιρέσεων, παραθρησκευτικών και παραχριστιανικών ομάδων και καταστροφικών λατρειών καθώς και εκπρόσωπος της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας.
Οι εμπεριστατωμένες και καλά δομημένες εισηγήσεις ειδικών και εμπείρων εισηγητών έδωσαν αφορμές για ευρεία συζήτηση και πολύπλευρη και βαθύτερη ανάλυση του θέματος, όπου μέσα από τέσσερεις ομάδες εργασίας καταρτίστηκαν τα πορίσματα, τα οποία θα σταλούν στις κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες μας, καθώς και σε πολιτειακούς, κοινωνικούς και άλλους φορείς για ενημέρωση.
 Α. Ο φονταμενταλισμός είναι μία εμμονή και καθήλωση σε άκρως προσωπικά – ομαδικά και συντηρητικά βιώματα, τα οποία λειτουργούν ως μέσο αντίστασης σε κάθε ενδεχόμενη αλλαγή, διαφορετική ή νεωτεριστική προσέγγισή τους.
Β. Ο φονταμενταλισμός στη ζωή μας εδραιώνεται μ᾽ένα πολύ επικίνδυνο τρόπο. ΢υνήθως καλλιεργείται και αναπτύσσεται ασυναίσθητα διότι οι εκφραστές του θεωρούν ότι υπερασπίζονται την αλήθεια και την προστατεύουν από την οποιαδήποτε νόθευσή της. Σαυτίζονται και οικειοπούνται μ᾽ένα πολύ επικίνδυνο τρόπο την αλήθεια και θεωρούν τους εαυτούς τους και το χώρο, στον οποίον ανήκουν και δραστηροποιούνται ως τη μόνη αυθεντία και το όργανο ερμηνείας και κατανόησης των πραγμάτων. Σον ίδιο τρόπο ζωής και έκφρασης και αντίληψης των πραγμάτων επιδιώκουν με κάθε μέσον να τα επιβάλουν ως γενικό τρόπο ζωής για όλους τους ανθρώπους. Οπότε ο ίδιος τρόπος από φυσική έκφραση της ιδιαιτερότητας του κάθε προσώπου, μεταβάλλεται σε ψυχοπαθολογική κατάσταση και μετατρέπεται σε ιδιοτροπία. Η απόλυτη απαίτηση για κάθαρση και αποκατάσταση καθώς και η πεποίθηση ότι αποτελούν ένα είδος κριτή των πάντων, οι εκφραστές του φονταμενταλισμού οδηγούνται στην υιοθέτηση, αρκετά συχνά, βίαιων αντιδράσεων και συμπεριφορών, όχι μόνο σωματικών, αλλά και ψυχολογικών.
Γ. Ο φονταμενταλισμός επεκτείνεται σε όλους τους τομείς της ζωής. Έτσι έχουμε την επίδραση και ενεργή εκδήλωσή του στη θρησκεία, στην πολιτική, στην οικονομία, στη σεξουαλικότητα, στην οικογενειακή ζωή, στις σέκτες, στον αθλητισμό κλπ.
Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι τόσο η Εκκλησία, όσο και η Πολιτεία θα πρέπει να μελετήσουν σοβαρά τις αιτίες και επιπτώσεις του φονταμενταλισμού μέσα στη ζωή μας και να ληφθούν πρωτοβουλίες και μέτρα, κυρίως πνευματικά, τα οποία να καλλιεργούν τον άνθρωπο, ώστε να συμπεριφέρεται ως υγιής και ελεύθερη προσωπικότητα. Η Ορθόδοξη Εκκλησία προτείνει, ως μέσο αντιμετώπισης του φαινομένου σ᾽όλους τους τομείς, κυρίως δε στο θρησκευτικό φονταμενταλισμό, την αντίσταση ποιότητας (αγιότητας), η οποία καλλιεργείται μέσα από την ενάρετη ζωή και την κοινωνία με την άκτιστη χάρη του Θεού, εν Χριστώ Ιησού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου