19 Ιαν 2017

Αλλοίωση του καθιερωμένου Συμβόλου της Πίστεως

   Τελευταία, σε ένα μικρό βιβλιαράκι που εξέδωσε το περιοδικό «30 Days», με τίτλο «όποιος προσεύχεται σώζεται», καταγρά­φονται οι βασικές προσευχές με τις οποίες πρέπει να προσεύχονται καθημερινά τα μέλη της «Καθολικής Εκκλησίας», αλλά και μερικά βασικά σημεία της πίστεώς τους. Το βιβλιαράκι αυτό το προλογίζει ο τότε Καρδινάλιος Joseph Ratziger (ο σημε­ρινός Πάπας Βενέδικτος) με κείμενό του που έγραψε την 18η Φεβρουαρίου 2005, λίγους μήνες πριν εκλεγή Πάπας.
  
     Στην αρχή, μετά το «εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος», παρατίθεται το Σύμβολο της Πίστεως. Όμως, όπως μπορεί να παρατήρη­ση κανείς, δεν είναι το Σύμβολο των Οικουμενικών Συνόδων, αλλά ένα συντετμη­μένο Σύμβολοπού μπορεί να απαγγελθή και από πολλούς ετεροδόξους Χριστιανούς. Ενώ μέχρι τώρα εμείς οι Ορθόδοξοι υποστηρίζαμε ότι οι Παπικοί πρέπει να αφαιρέσουν το Filioque από το Σύμβολο της Πίστεως, τώρα στον τύπο αυτό του Συμβόλου αφαιρέθηκαν πολλές φράσεις και προστέθηκαν άλλες.
       Θα παρατεθή αυτό το Σύμβολο της Πίστεως, όπως παρατίθεται στο βιβλιαράκι που προαναφέραμε.


       «Πιστεύω εις τον Θεόν, Πατέρα παντοκράτορα, Ποιητήν ουρανού και γης.       Και εις τον Ιησού Χριστόν, τον Υιόν Του και Κύριό μας, συλληφθέντα εκ Πνεύματος Αγίου και γεννηθέντα εκ της Παρθένου Μαρίας, παθόντα επί Ποντίου Πιλάτου, σταυρωθέντα, θανόντα και ταφέντα.
       
Κατελθόντα εις τον άδη και την τρίτη ημέρα αναστάντα και πάλιν εκ νεκρών.
       
Ανελθόντα εις τους ουρανούς και καθεζόμενον εκ δεξιών του Παντοκράτορος Θεού Πατρός, από όπου θα έλθη να κρίνη ζώντες και νεκρούς.
       
Πιστεύω εις το Πνεύμα το Άγιο, την αγία Καθολική Εκκλησία,
       
την κοινωνία των αγίων, την άφεσιν των αμαρτιών,
       
την ανάστασιν του σώματος και ζωήν αιώνιον. Αμήν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου